A został nam schab w wykonaniu mojego Męża, pyszne naleśniki po meksykańsku, które przygotowali Sąsiedzi, paluszki upieczone przez Lidzię i trzy moje sałatki. Jedną z nich była sałatka z paluszków krabowych. Przepis podała mi kosmetyczka podczas zabiegów upiększających, bo nasze osiedlowe studio urody pełni rolę magla: gęsto tu od plotek i receptur kulinarnych, człowiek idzie hennę zrobić, a wychodzi z planem obiadów na cały tydzień.
Z przepisu Justyny zapamiętałam tylko paluszki krabowe i pora, sos znalazłam tutaj – wyszukałam przepis, który najbardziej przypominał to, co mówiła Justyna. Następnym razem na pewno dodam więcej oliwy, dodałam też roztarty ząbek czosnku. Sałatka jest lekka, smaczna, szybka w wykonaniu. Sprawdzi się na karnawałowych balach i baletach. Polecam także inną wersję, zdecydowanie bogatszą w treści.
Chuda
Składniki:
- 1 opakowanie (250 g) mrożonych paluszków krabowych surimi
- 1 por
- 1/2 cytryny.
- 1 łyżka oliwy z oliwek (następnym razem na pewno dam więcej)
- sól, pieprz
- szczypta cukru
- 1/2 pęczka świeżego koperku
- 1 mały ząbek czosnku
Paluszki rozmrażam, po rozmrożeniu kroję w cienkie plasterki, wkładam do miski.
Por dokładnie myję, białą część kroję w drobne półplasterki, dodaję do paluszków.
Oliwę wlewam do słoiczka, dodaję do smaku sól, cukier i pieprz, dokładnie mieszam z sokiem z cytryny. Pora i paluszki krabowe polewam sosem, mieszam delikatnie.
Koperek dokładnie myję, osączam, część drobno siekam i posypuję sałatkę, część zostawiam do dekoracji. Wstawiam do lodówki na co najmniej 30 minut.
jakie kolory ładne.
OdpowiedzUsuńSurimi to moje smaki, ale takiej sałatki jeszcze nie próbowałam :). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJa nie lubię jakoś surimi.
OdpowiedzUsuńMasz rację,ze skończył sie czas świąteczny, eh.. szkoda...
Dziś tyle obowiązków czeka.
Pozdrowienia na dobry tydzień mimo to.
:)
ja robię sałatkę z konserwowym ogórkiem. surimi kroję na 4 części, do tego pokrojony w cienką kostkę ogórek konserwowy i sos z majonezu z jogurtem. sól i pieprz. i o. to u nas jest jedno z dań wigilijnych :)
OdpowiedzUsuńWarto dodać dużo drobno siekanego para:)
OdpowiedzUsuńpara? masz na myśli kapara czy pora? :-)
OdpowiedzUsuń