Sezon na pieczyste do kanapek trwa. Tym razem wymyśliłam
sobie coś w rodzaju rolady z pasztetem w środku. To mój kolejny pomysł na wykorzystanie
mięsa z rosołu (cuduję jak mogę, bo przy takich mrozach nie ma to jak porządna zupa na domowym bulionie, więc rosół gotuję co chwila).
Jeśli farszu wyjdzie Wam za dużo z powodu obfitości mięsa lub pieczarek, nie ma problemu, włóżcie
do kokilek i przy okazji upieczcie paszteciki.
Bardzo polecam.
Anka
Składniki:
- 1 kg piersi z indyka (lub ciut więcej)
- 200-300 g gotowanego mięsa drobiowego
- 1 mała czerstwa bułka
- mleko do namoczenia bułki
- 1 mała cebula
- 2 garści pieczarek
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- masło i olej
Sposób przygotowania:
Bułkę namaczam w mleku.
Cebulę drobno kroję, pieczarki obieram i kroję w plastry. Na
maśle podsmażam cebulkę aż się zeszkli, dodaję pieczarki, smażę kilka minut.
Zestawiam z ognia.
Gotowane mięso oddzielam od kości, usuwam skórę. Mielę razem z pieczarkami i dokładnie odciśniętą
bułką. Dodaję jajko, natkę pietruszki, doprawiam solą i pieprzem, dokładnie
wyrabiam.
Pierś indyka przekrawam i delikatnie rozbijam tłuczkiem do
mięsa, żeby otrzymać duży prostokątny płat. Obsypuję z obydwu stron solą i pieprzem. Równomiernie rozkładam nadzienie
zostawiając wolne brzegi. Zwijam roladę i obwiązuję nitką.
Wkładam do naczynia żaroodpornego lub żeliwnego garnka, na
którego dno wlewam trochę oleju i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200
stopni na około godzinę.
Po upieczeniu zostawiam do spokojnego ostygnięcia i kroję
dopiero na zimno.
Mięso można obsmażyć przed włożeniem do piekarnika. Nie
zaszkodzi dodatek tymianku, koperku czy na co tam macie ochotę.
Smacznego!
Świetny pomysł..wygląda pysznie..
OdpowiedzUsuńale wspaniała!
OdpowiedzUsuńach, z chęcią się skuszę a taką rozkosz.
Super ! Uwielbiam takie domowe wędliny :)
OdpowiedzUsuńWspaniała wędlinka. Bardzo lubię takie domowe, pieczone:)
OdpowiedzUsuńno skąsiłabym ale robić mi się nie chce :-)
OdpowiedzUsuńleniwiec mnie ogarnął zimowy
pomysł przedni :) któregoś dnia zrobię :)
OdpowiedzUsuńrolada wygląda wspaniale, uwielbiam takie mięska :)
OdpowiedzUsuń