wtorek, 27 marca 2012

Babka piaskowa


Babka piaskową bardzo lubią moje dzieci, natomiast ja nie przepadam, gdy siadają z nią przy stole. Nazwa jest w pełni  zasłużona i po ich posiłku na podłodze mogłoby się pożywić stado kur ;)

Niemniej babka piaskowa, podobnie jak marmurkowa, do razu kojarzy mi się z Wielkanocą i warto samemu ocenić czy lubimy taką strukturę ciasta, czy nie. Ja przyznam szczerze, że wyraźnie przedkładam nad nią na przykład tę babkę cytrynową nie wspominając o wszelkich tartach, ale przecież nie pogardzę kawałkiem do herbaty. Bardzo maślana (rozważam zmniejszenie ilości masła do 200 g), bardzo sypka (można zmienić proporcje i dać więcej mąki pszennej kosztem ziemniaczanej, wtedy jest mniej „piaskowa”) i, przyznaję, bardzo smaczna.

Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz „Ciasta i ciasteczka”, w oryginale było  aż 1,5 szklanki cukru, więc oczywiście wsypałam mniej.

Anka

Składniki:
  • 250 g miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Obydwa rodzaje mąki przesiewam, mieszam z proszkiem do pieczenia.
Oddzielam białka od żółtek. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
Formę do babki (z kominkiem) dokładnie smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Włączam piekarnik na 160 stopni (góra dół).

Miękkie masło ucieram z cukrem na puch. Dodaję ekstrakt waniliowy i cały czas ucierając wrzucam po jednym żółtka. Stopniowo dodaję mąkę i wszystko miksuję na gładką masę.

Ubijam pianę z białek. Dodaję około jednej trzeciej piany do ciasta, miksuję na najniższych obrotach. Dodaję resztę piany i wszystko delikatnie mieszam łopatką lub mikserem na najniższych obrotach.

Przekładam ciasto do foremki i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 50 minut do godziny. Patyczek wbity w ciasto powinien po wyjęciu być zupełnie suchy. 


8 komentarzy:

  1. Przepisów na dobrą babkę przed Wielkanocą nigdy za wiele. Twoja wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie wygląda świetnie. Teraz to prawdziwe zatrzęsienie z tymi przysmakami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Babka zawsze gości na moim stole wielkanocnym,

    OdpowiedzUsuń
  4. sliczna i jaki ma ladny kolorek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczna jest ta babeczka i jaka żółciutka. Piękna!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. robiłam ją.... zdecydowanie za dużo masła. 2 szklanki maki na kostke masła?? w piekarniku ciasto gotuje się w tłuszczu...

    OdpowiedzUsuń
  7. mi wyszła super, tylko musiałam potrzymać 10 minut dłużej i w wyższej temperaturze, dodałam też zamiast waniliowy, ekstrakt cytrynowy :-) wszystkim smakowała !!!

    OdpowiedzUsuń
  8. zmniejszyłam ilość masła do 200g (kostka), zwiększyłam jednak ilość cukru do szklanki (i nie jest zdecydowanie za słodka) i piekłam godzinę w 180st. Jest całkiem niezła! :) dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */