Od
jakiegoś czasu wszelkie ciasteczka owsiane znajdują się na czele mojej listy
ulubionych drobnych wypieków. Dlatego, już bez zbędnego gadania, podaję dzisiaj
kolejny przepis na ciastka, tym razem z dodatkiem żurawiny.
Polecam.
Anka
Składniki:
(na
około 30 ciastek)
- 200 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 100 g brązowego cukru (½ szklanki, można dać mniej)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 80 g mąki (ok. ½ szklanki)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 300 g płatków owsianych (kupuję „górskie”)
- ok. ¾ szklanki suszonej żurawiny
Sposób
przygotowania:
Masło
ucieram z cukrem, dodaję jajko i ekstrakt waniliowy, miksuję.
W drugiej misce
mieszam mąkę, proszek do pieczenia, sól, płatki owsiane. Dodaję do masła,
wszystko bardzo dokładnie mieszam. Na koniec wsypuję żurawinę, mieszam.
Masa
wyszła mi elastyczna, formuję więc małe placuszki (lub kulki, które spłaszczam
widelcem) i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 12-15 minut w 200 stopniach (góra-dół).
Podobne do moich ulubionych, tyle że moje są z orzechami i masłem orzechowym - najlepsze ciasteczka na świecie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacha! Bardzo lubię dodatek żurawiny w wypiekach :). Mnie bardzo smakowały cranberry noel, wspaniałe ciasteczka.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
wyglądają pysznie :))) i do tego z żurawiną.... mniam
OdpowiedzUsuńJa takie kupuje u Mielnika. Moje dzieci je uwielbiają. Może matka pracująca zakasa rękawy i sama zrobi...dzieci nie uwierzą:)
OdpowiedzUsuńSwietny przepis.Ciasteczka sa pyszne,takie delikatne,kruche i zlociste.Ja dodalam rodzynek,tez sa smaczne.Pozdrawiam Samanta
OdpowiedzUsuńŻurawina kupiona - jutro piekę:)
OdpowiedzUsuńŁEeee, nie wyszło:( Się rozpadły:/ Masz pomysł dlaczego? Wyjadamy "okruszki" z miski.
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc nie bardzo wiem, dlaczego czasami coś nie wychodzi :( Najprawdopodobniej trochę za dużo składników sypkich do mokrych, może jajko było małe?
UsuńMoje wyszły znakomicie, z tym jednak defektem, że się trochę zpiekły od spodu, ale to moja wina :>
OdpowiedzUsuńZnakomita przekąska do kawy, w dodatku nie droga i szybka w przyrządzeniu.
Zamierzam zaglądać częściej na Waszego bloga :)