Jak robicie krupnik? Bo domyślam się, że sposobów jest tyle,
ile kucharzy.
Ja gotuję na drobiowym mięsie, prawie zawsze dodaję kilka
suszonych grzybów, czasem dorzucam jeszcze czosnek i rzadko zabielam, bo już mi się nie chce.
Lubię krupnik, bo lubię kaszę (jęczmienna to moja ulubiona),
a gęsta, sycąca zupa ze składników dostępnych w każdym sklepie jest idealna na
tę porę roku. Co prawda przy tej pogodzie zaczynam już myśleć o wiośnie, ale na
nowalijki trzeba jeszcze trochę poczekać.
Anka
Składniki:
- ½ - ¾ kg mięsa drobiowego z kością (np. nogi z kurczaka)
- 4-5 suszonych grzybów
- 2-3 marchewki
- 1-2 pietruszki
- 1 cebula
- pęczek natki pietruszki
- ½ szklanki kaszy jęczmiennej
- 3-4 ziemniaki
- sól, pieprz
- liść laurowy, ziele angielskie
Sposób przygotowania:
Grzyby płuczę i namaczam w niewielkiej ilości wody
przynajmniej godzinę wcześniej.
Mięso myję, zalewam około 2 litrami zimnej wody i stawiam na
ogniu. Dodaję grzyby, doprowadzam do wrzenia i gotuję na wolnym ogniu około pół
godziny.
Obieram cebulę, marchewki i pietruszki, płuczę natkę.
Do wywaru dodaję liść laurowy (1 listek), ziele angielskie
(1-2 ziarenka) i sporo ziaren czarnego pieprzu. Dokładam cebulę, marchewkę,
pietruszkę i natkę, gotuję wszystko około 30 minut.
Kaszę jęczmienną bardzo dokładnie płuczę zimną wodą.
Odcedzam wywar dokładnie odciskając warzywa oraz mięso i
zalewam nim kaszę. Stawiam na ogniu, solę i gotuję 15-20 minut. Potem dodaję
obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuję do miękkości.
Często nie chce mi się brudzić drugiego garnka, więc tylko
wyławiam łyżką cedzakową warzywa i mięso, a potem wrzucam do garnka wypłukaną
kaszę.
Pod koniec gotowania dokładam pokrojoną w kostkę gotowaną
marchewkę, pietruszkę, obrane z kości mięso oraz pokrojone w paski grzyby.
Doprawiam jeśli trzeba solą i pieprzem . Zupę można zabielić i posypać
dodatkowo natką pietruszki.
Mniam, lubię bardzo ! Tez gotuję na kurczaku :)
OdpowiedzUsuńPolecam drobną modyfikację czyli pomieszanie kasz - trochę jęczmiennej, trochę gryczanej i każdej innej, jaka jest kuchennej szafce.
OdpowiedzUsuńSmaczny! z grzybami jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
bez grzybów, czosnku i ziemniaków, też na kurczaku, tyle że warzywa starte na tarce, zamiast w kawałkach ;)
OdpowiedzUsuńja wolę na żeberkach i też warzywa trę na dużych oczkach :-)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię :) ale z grzybkami jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuń