Skorzystałam z przepisu Pauliny z Kotlet.tv., zmniejszyłam o połowę ilość mięsa i pomidorów, bo gotowałam tylko dla siebie, ale sosu było bardzo dużo nawet po odparowaniu.
Chuda
Składniki dla 1 osoby:
- pojedyncza pierś z kurczaka (250 g)
- ½ puszki pomidorów krojonych bez skórki (200 g)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- paseczki chilli z zalewy na koniec widelca, ewentualnie można dodać kilka krążków świeżej papryczki lub 1/2 łyżeczki sproszkowanej
- garść posiekanych migdałów
- 1 banan
- 30 g gorzkiej czekolady
- sól do smaku
- 1/2 szklanki wody
- płatki migdałów lub sezam (do posypania)
Pierś z kurczaka myję, osuszam, kroję na kawałki, niezbyt drobne, ale i niezbyt duże. Czosnek siekam drobno, banana w plasterki. Czekoladę dzielę na kostki.
Na patelni rozpuszczam masło, na rozgrzane wrzucam posiekany czosnek. Delektuję się jedynym w swoim rodzaju aromatem, a następnie dodaję pomidory (można je przed wrzuceniem na patelnię zmiksować). Podsmażam przez chwilę.
Dodaję przyprawy, posiekane migdały, plasterki banana. Wlewam wodę i wrzucam kawałki czekolady, mieszam. Solę do smaku.
Dodaję kawałki kurczaka, mieszam. Duszę około 40 minut, najpierw bez pokrywki, by sos częściowo odparował, a następnie przykrywam i trzymam na niewielkim ogniu, aż mięso zmięknie.
Podaję z ryżem, posypane płatkami migdałów.
Lubie kurczaka z dziwnych połączeniach, przpis zapisuję do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńA na jutro właśnie planuję piersi i dumam co z nich zrobić... chyba już wiem ;))) Do tej pory jedynie raz jadłam nóżki kurczaka w sosie czekoladowym z chili (na wlasnym przyjeciu weselnym ;)) i byly rewelacyjne, jesli to jest rownie smaczne, to podejrzewam, ze wejdzie na stale do mojego menu.
OdpowiedzUsuńJak zapowiedziałam - tak popełniłam... ale jednak nie moja bajka, to nie ten smak, którego szukałam ;)
UsuńAle świetny ! I z czekoladą:)
OdpowiedzUsuńw te święta jadłam gruszkę z chrzanem więc kurczak w czekoladzie mnie nie zadziwia
OdpowiedzUsuńKubala zapewne byłby wniebowzięty ;-)
ciekawe polaczenie smakow:)
OdpowiedzUsuńHeh :) Taki kurczak jest całkiem dobry :) Jednego mam już na koncie z czekoladą, ale był bez chili :) Jestem ciekaw jak smakuje ta wersja :)
OdpowiedzUsuńale kolor specyficzny hihi
OdpowiedzUsuń