niedziela, 15 kwietnia 2012

Pieguski


Ciasteczko?
U mnie nawet pojawił się już Specjalny Słój Ciasteczkowy, szkoda tylko, że z powodu notorycznego braku czasu, ostatnio jest raczej pusty.

Pieguski robiłam już niejednokrotnie i  są to niewymagające wysiłku, za to bardzo smaczne ciasteczka. Z tego co pamiętam wzięłam przepis z Moich Wypieków (zawsze dobre źródło), ale nieco go zmodyfikowałam, na przykład po to, by ciastka zmieściły się na dwóch dużych blachach.

Bardzo polecam.

Anka

Składniki:
(na dwie blachy)
  • 200 g miękkiego masła
  • ½ szklanki drobnego cukru (a nawet 1/3)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (niekoniecznie)
  • 2 szklanki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g białej czekolady
  • 75 g suszonej żurawiny lub rodzynek (lub np. orzechów)

Sposób przygotowania:

Przesiewam mąkę, mieszam z proszkiem do pieczenia i sodą. Czekoladę kroję na małe kawałki.

Ucieram masło z cukrem na gładką masę, dodaję ekstrakt waniliowy i jajko. Stopniowo wsypuję mąkę i wszystko dokładnie mieszam mikserem. Na koniec dodaję posiekaną czekoladę i żurawinę, dokładnie mieszam łopatką. Ilość i rodzaj dodatków możecie oczywiście dowolnie zmieniać: różne rodzaje czekolady, rodzynki, migdały, suszone morele, itp.

Z masy formuję kulki wielkości orzecha włoskiego i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczam kulki widelcem.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-15 minut.

3 komentarze:

  1. lubię chrupanie domowych ciasteczek. rozluźnia mnie to.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądaja wspaniale :) domowe ciasteczka sa najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chwaliłam się, że to JUŻ? Że JUŻ mam ten mój wyczekany piec? Najpierw przetestowałam na Waszej tarcie z brokułami, czy piec w ogóle do czegokolwiek się nadaje. Nadaje się. Następnie karpatka. Nadaje się na coś więcej! Potem parę babek - test, czy temperatura się zgadza. Zgadza się. Ani zakalec nie wyszedł, ani nie spaliłam. A teraz chyba się skuszę na te ciasteczka... To będzie test, czy aby równiutko z każdej strony piecze...

    I tak od sześciu tygodni... A tyłek rośnie...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */