I tak odkryłam danie bardzo szybkie, nieskomplikowane, przyjemne i pyszne – udka kurzęce pieczone z pomarańczą, z nutą imbiru i chilli. Podstawowy przepis wzięłam od Majki.
Chuda
Składniki dla 1 osoby:
- 2 małe udka (zwane w zależności do regionu „udzikami”, „drumstikami” albo „pałkami”
- 2 średnie ziemniaki
- 1 mała pomarańcza
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 cm kawałek korzenia imbiru
- chilli (marynowane krojone w paseczki), kilka paseczków na koniec widelca
- ½ łyżeczki soli
Udka myję i osuszam.
Imbir ścieram na tarce, mieszam z oliwą, solą i chilli. Polewam mięso przygotowaną marynatą i odstawiam na bok.
Pamarańcze zanurzam na kilka minut we wrzątku i kroję na półplasterki. Ziemniaki obieram i kroję na cienkie plasterki (do 5 mm grubości).
Foremkę do pieczenia smaruję masłem, układam udka w marynacie, przekładam je plasterkami pomarańczy i obkładam ziemniakami. Ziemniaki solę i posypuję tymiankiem.
Piekę ok. 1 godziny, aż mięso się zarumieni i ziemniaki zmiękną (moje mogłyby zarumienić się bardziej, ale pędziłam po dzieci do placówek). Podaję z zieloną sałatą z dodatkiem pomidorów, rzodkiewki i łyżki oliwy. Wyborne!
Pięknie wygląda i na pewno pięknie pachnie i fajnie smakuje:)
OdpowiedzUsuńPychota! Robiłam kurczaczka w pomarańczach. Bardzo nam smakował.
OdpowiedzUsuńPysznie Twój wygląda.
Pozdrowienia
Czasem dobrze jest gotowac tylko dla siebie :) Podoba mi sie ten pomaranczowy kurczak!
OdpowiedzUsuńZnowu się nie zawiodłam, kolejny znakomity obiad! Było pyszne :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Aga: bardzo fajnie smakuje :-)
OdpowiedzUsuńMajana: dziękuję :-)
Maggie: tak, to bywa bardzo przyjemne :-)
blender: bardzo się cieszę!
własnie marynuję udka i będę robić Twoje danie :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam udka wg Twojego przepisu. opublikowałam na blogu. podlinkowałam przepis oraz Twój blog. bardzo dziękuję za inspirację, udka są pyszne :)
OdpowiedzUsuńmatko jakie to pyszne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że smakowało :-)
OdpowiedzUsuń