Do tych muffinek będę pewnie wracać często i chętnie, bo
składniki zazwyczaj mam w domu, robi się je bardzo prosto (jak to muffinki), a
niekruszące się wypieki w sam raz nadają się na drugie śniadanie do pracy czy
szkoły.
Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki. Za pierwszym razem
zrobiłam z morelami i moim zdaniem były ok, ale dzieci stwierdziły, że: „są dobre,
ale to pomarańczowe było niesmaczne”, więc u nas będzie królowała wersja z
żurawiną.
Polecam.
Anka
Składniki:
(na około 14 sztuk)
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g suszonej żurawiny
- 125 g roztopionego i przestudzonego masła
- 180 ml mleka
- 2 duże jajka
Sposób przygotowania:
Rozgrzewam piekarnik do 190 stopni, wykładam blachę do
muffinek papilotkami.
Przygotowuję dwie miski. W jednej mieszam składniki suche:
mąkę, proszek, sodę, cukier, wiórki i żurawinę. W drugiej mieszam masło, mleko
i jajka. Łączę zawartość obu misek, krótko mieszam widelcem lub łyżką.
Nakładam masę do formy na muffinki, piekę około 25 minut.
Wyjmuję i studzę na kratce.
Oj, co za pyszności :)
OdpowiedzUsuńjakie ładniutkie
OdpowiedzUsuńŚliczne są. Z żurawinką - mniam:)
OdpowiedzUsuńPrzetestowano. Rezultat: doskonały.
OdpowiedzUsuń:-)
pozdrawiam,
allegra walker
Bardzo mnie to cieszy :) Smacznego!
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńczy dodanie oleju zamiast masła zmieni smak???
AnkaGD
Zmieni, ale jak najbardziej możesz spróbować, w tych muffinkach powinno być jak najbardziej ok. Z tego co mi się wydaje, oleju wlewa się nieco mniej niż masła, ja bym pewnie wlała jakie 80 ml i zobaczyła jak wygląda konsystencja.
UsuńJa z zasady robię z bananami i czekoladą ale z żurawiną też spróbuję
OdpowiedzUsuń