niedziela, 6 maja 2012

Muffiny z wiórkami i suszoną żurawiną (suszonymi morelami)


Do tych muffinek będę pewnie wracać często i chętnie, bo składniki zazwyczaj mam w domu, robi się je bardzo prosto (jak to muffinki), a niekruszące się wypieki w sam raz nadają się na drugie śniadanie do pracy czy szkoły.

Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki. Za pierwszym razem zrobiłam z morelami i moim zdaniem były ok, ale dzieci stwierdziły, że: „są dobre, ale to pomarańczowe było niesmaczne”, więc u nas będzie królowała wersja z żurawiną.

Polecam.

Anka

Składniki:
(na około 14 sztuk)
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 125 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 180 ml mleka
  • 2 duże jajka

Sposób przygotowania:

Rozgrzewam piekarnik do 190 stopni, wykładam blachę do muffinek papilotkami.

Przygotowuję dwie miski. W jednej mieszam składniki suche: mąkę, proszek, sodę, cukier, wiórki i żurawinę. W drugiej mieszam masło, mleko i jajka. Łączę zawartość obu misek, krótko mieszam widelcem lub łyżką.

Nakładam masę do formy na muffinki, piekę około 25 minut. Wyjmuję i studzę na kratce.

8 komentarzy:

  1. Śliczne są. Z żurawinką - mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przetestowano. Rezultat: doskonały.
    :-)

    pozdrawiam,
    allegra walker

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam
    czy dodanie oleju zamiast masła zmieni smak???
    AnkaGD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmieni, ale jak najbardziej możesz spróbować, w tych muffinkach powinno być jak najbardziej ok. Z tego co mi się wydaje, oleju wlewa się nieco mniej niż masła, ja bym pewnie wlała jakie 80 ml i zobaczyła jak wygląda konsystencja.

      Usuń
  4. Ja z zasady robię z bananami i czekoladą ale z żurawiną też spróbuję

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */