niedziela, 15 lipca 2012

Salatka z białą papryką, serem i majonezem


Dzisiaj propozycja na letnią kolację. Od razu przyznam, że nazywa się letnia tylko i wyłącznie z powodu białej papryki, bo cała reszta składników jest dostępna przez cały rok, a dodatek majonezu mi osobiście w ogóle nie kojarzy się z latem. W ogóle bardzo rzadko robię sałatki z majonezem z powodów oczywistych (czytaj: kalorycznych), ale z tą sałatką wiążą się bardzo miłe wspomnienia.

(tu wszyscy, którzy nie mają czasu ani ochoty na osobiste wynurzenia autorki, spokojnie pomijają poniższy akapit)

Otóż lat temu bardzo wiele często nocowałam u pewnej koleżanki, która miała przemiłą rodzinę i tradycję rodzinnych śniadań. Właśnie tam, w porze letnich wakacji, po raz pierwszy próbowałam sałatki, w której między innymi była biała papryka i żółty ser. Jakie jeszcze składniki znajdowały się misce, tego nie pamiętam, więc u siebie dodałam co mi akurat wpadło w ręce. Efekt jest bardzo przyjemny, ale można jeszcze pomyśleć np. o jajku na twardo, natce pietruszki i innych niż korniszony marynatach (papryka, pieczarki, itd.). 

Anka

Składniki:
  • 2 nieduże białe papryki
  • ok. 20 dag żółtego sera
  • ok. 10 dag szynki
  • 3-4 korniszony
  • mały słoiczek czarnych oliwek
  • świeżo zmielony czarny pieprz, ewentualnie sól
  • majonez

Sposób przygotowania:

Oliwki odcedzam, przekrawam na pół. Wszystkie pozostałe składniki kroję w dość drobną kostkę. Posypuję pieprzem, dodaję majonez i mieszam.

Smacznego!

3 komentarze:

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */