niedziela, 29 lipca 2012

Tosty z tuńczykiem i cheddarem


Był gorący letni dzień. Wracaliśmy z plaży i naprawdę ostatnią rzeczą, na jaką w tamtym momencie miałam ochotę, było przygotowywanie obiadu. Z drugiej strony, ostatnio w kuchni mało się przykładam, więc wizja jedzenia kanapek też nie była kusząca.
 
Na szczęście przypomniałam sobie widziany gdzieś ostatnio przepis na tosty i postanowiłam go natychmiast wypróbować. Może i nie jest to przepis letni w swojej naturze, ale za to doskonale pasuje do niego na przykład sałatka z pomidorów.
Dla mnie bomba.

Aha, jeśli chcecie zastosujcie tuńczyka w sosie własnym, ja po prostu za nim nie przepadam.

Anka

Składniki:
  • 4 kromki chleba (najlepiej pieczonego na zakwasie)
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 łyżka odsączonych kaparów
  • 10 dag cheddara (lub zwykłego żółtego sera)
  • odrobina posiekanej natki pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Chleb lekko opiekam z obu stron. Można w piekarniku, ale ostatnio używam do obróbki wstępnej zwykłego tostera.
W tym czasie odcedzam tuńczyka, rozgniatam widelcem na kawałki, dodaję kapary i mieszam.
Ścieram ser na grubej tarce.

Na podpieczony chleb wykładam tuńczyka, posypuję cheddarem (na zdjęciu niezbyt obficie, bo córka mi podjadła ser). Wstawiam do piekarnika pod rozgrzany grill (u mnie było 220 stopni) na kilka minut, aż ser się roztopi.
Posypuję posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. oo, tosty z tunczykiem, dobry pomysl!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takich nie jadłam. Trzeba skosztować:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja tak robię z pieczarkami, ale tak też muszę spróbować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sałatka z pomidorów?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja dodaję do tuńczyka w sosie własnym majonezu i cebulki albo szczypiorku, wtedy jest taki kremowy. Z kaprami też muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */