Rewelacja!
Tyle Wam powiem.
Trochę pozmieniałam składniki, bo nie chciało mi się niczego
ważyć, ale przepis cytuję zgodnie z oryginałem.
To znaczy jeśli chodzi o składniki, bo bakłażan upiekłam po przekrojeniu, a nie w całości.
Polecam.
Anka
Składniki:
- 2 bakłażany
- 120 g koziego sera
- 2 łyżki posiekanego świeżego oregano
- 100 g suszonych pomidorów
- skórka otarta z jednej cytryny (akurat nie miałam)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Bakłażany przekrawam na pół, kładę na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia, skrapiam oliwą i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na
około pół godziny.
W tym czasie siekam niezbyt drobno pomidory (nie osączam ich
dokładnie), mieszam w misce razem z pokruszonym serem,
oregano i startą skórką z cytryny. Jeśli chodzi o ser, to wzięłam dość miękką
roladę, która łatwo się kruszyła.
Z upieczonych bakłażanów wyjmuję miąższ zostawiając około 0,5-1
cm brzegi (w przepisie podali nawet, że dwucentymetrowe). Kroję miąższ na
kawałki i dodaję do koziego sera, doprawiam solą i pieprzem, ewentualnie chili. Wszystko mieszam. Połówki bakłażanów posypuję solą, wypełniam nadzieniem, lekko skrapiam po wierzchu oliwą (jak najbardziej może być ta z
pomidorów) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.
Można też piec pod rozgrzanym grillem.
Po upieczeniu posypuję świeżym oregano.
fajne łodeczki :)
OdpowiedzUsuńwarto usunąć weryfikację obrazkową.
Już usunięta :)
Usuńlubie tak 'nadziane' baklazany! :)
OdpowiedzUsuńMniam, coś dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńBakłażany biorę w każdej postaci, te wyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńnajlepsze!! dzięki :)
OdpowiedzUsuń