Dzisiaj postanowiłam się porozpieszczać kulinarnie, co
było tym prostsze, że w sobotę zrobiłam rajd po ryneczku warzywnym, a w szafce
czekał pyszny (choć nieco stary) chleb na zakwasie, więc byłam odpowiednio
przygotowana.
Pomysł jest oklepany, za to zawsze dobry, co pokazuje
przykład tej sałatki.
Bardzo polecam.
Anka
Składniki:
- kilka kromek chleba na zakwasie, najlepiej z dodatkiem żytniej mąki
- kozi serek do posmarowania tostów
- szpinak
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- masło do podsmażenia szpinaku
- pieczone buraczki
Sposób przygotowania:
Właściwie te tosty należy robić przy okazji przygotowywania
na przykład zasmażanych buraczków, gdy dysponujemy 2-3 zbędnymi upieczonymi
buraczkami, bo pieczenie lub gotowanie buraków specjalnie do tego posiłku mija
się z celem.
Zakładam więc, że ten czasochłonny składnik już mamy
przygotowany, a cała reszta zajmie naprawdę niewiele czasu.
Szpinak dokładnie myję i osuszam. Czosnek miażdżę płaską
stroną noża, obieram i kroję na plasterki (lub siekam na małe kawałeczki). Na dużej
patelni rozpuszczam masło z dodatkiem łyżki oleju, wrzucam czosnek i podsmażam przez minutkę pilnując, żeby się nie przypalił. Dodaję szpinak, smażę bardzo krotko, tylko do czasu aż zmięknie, doprawiam
solą, pieprzem i gałka muszkatołową.
Jeśli czosnek kroję z spore plasterki, to potem często go wyrzucam, wystarczy, że masło nabierze czosnkowego aromatu.
Kromki chleba opiekam z obu stron pod grillem w piekarniku (wcześniej
posmarowałam je delikatnie masłem).
Ciepły chleb smaruję kozim serkiem, na tym układam szpinak,
a na wierzch dodaję jeszcze plasterek buraczka.
Smacznego!
Chętni bym spróbowała takiej kanapeczki. ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł ;-) Na pewno bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńSame zdrowe rzeczy widzę i prawidłowo :)
OdpowiedzUsuńMniam:) I jeszcze te pyszne buraczki. :
OdpowiedzUsuń