piątek, 16 listopada 2012

Jabłka pieczone z cynamonem, miodem, rodzynkami i rumem

Bardzo prosty i smakowity deser. Minimum wysiłku, maksimum przyjemności. Można go przygotować, gdy goście dzwonią do drzwi.

Chuda


Składniki (dla 4 osób):
  • 4 jabłka (wzięłam szarą renetę)
  • 4 łyżeczki rodzynek
  • łyżka miodu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • kieliszek rumu
Sposób przygotowania:

Rodzynki wsypuję do niedużego słoiczka, zalewam rumem, zakręcam słoik i zostawiam na dłuższy czas – im dłużej tym lepiej. Z doświadczenia wiem, że lepiej dosypać jeszcze jedną łyżeczkę rodzynek, bo trzeba wszak kontrolować stan nasączenia, co wymaga częstego próbowania.

Jabłka myję, odcinam górną część z ogonkiem. Łyżeczką wydrążam gniazda nasienne uważając, by nie zrobić dziury na wylot.

Do słoiczka z rodzynkami dodaję miód i cynamon, dokładnie mieszam i napełniam wydrążone jabłka. Nakładam czapeczki.

Wstawiam jabłka do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C na 20 minut. W czasie pieczenia dobrze jest zaglądać, czy jabłka się nie rozpadają.

Można je oczywiście podawać z lodami, bitą śmietaną lub polane czekoladą. Mnie najbardziej smakuje wersja podstawowa.

3 komentarze:

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */