Chciałam sobie zrobić coś prostego, żebym się nie musiała
napracować i żeby było dobre. I przypomniało mi się, że gdzieś widziałam
sernik, w którym do masy serowej była domieszana gotowa masa karmelowa. A że od
dawna nie mogłam znaleźć zastosowania dla puszki takiej masy o smaku kakaowym,
która cierpliwie czekała w szafce, to od razu wzięłam się do roboty.
Moim zdaniem efekt
jest przedni. Polecam bardzo.
Anka
Składniki:
spód:
- ok. 250 g ciasteczek Digestive
- 125 g roztopionego masła
masa serowa:
- 400 g twarogu, zmielonego
- 200 g ricotty
- 75 g cukru pudru (można dać więcej, jeśli ktoś lubi słodsze ciasta)
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki
- 300 g gotowej masy karmelowej (u mnie o smaku karmelowym)
Sposób przygotowania:
Uwaga techniczna: wzięłam zwykły, mielony twaróg i
zmieszałam z ricottą, ale nie widzę problemu, żeby wziąć tylko zwykły twaróg.
Ciasteczka drobno pokruszyć, wsypać do roztopionego masła i
dokładnie wymieszać. Okrągłą formę z wyjmowanym dnem wyłożyć papierem
do pieczenia (wzięłam formę o średnicy 26 cm, może być trochę mniejsza). Rozłożyć na dnie formy masę ciasteczkową i wyrównać. Odstawić na
jakąś godzinkę, można schłodzić w lodówce.
Twaróg i ricottę krótko zmiksować z cukrem, dodać jajka i
łyżkę mąki. Potem dodać krem karmelowy i wszystko dokładnie zmieszać. Wyłożyć
masę serową na ciasteczkowy spód.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około godzinę.
Dokładnie wystudzić, a potem jeszcze schłodzić w lodówce.
Wygląda znakomicie. Pyszny musi być :)
OdpowiedzUsuńprzydałby mi się teraz kawałeczek na porannego głoda:)
OdpowiedzUsuńtez dzis pieklam sernik :) u mnie byl z pierniczkami :)
OdpowiedzUsuńRobiłam taki sernik - wyszedł absolutnie genialny! :)
OdpowiedzUsuńGenialny!!!
OdpowiedzUsuń