poniedziałek, 11 lutego 2013

Pizza – doskonałe ciasto

To już kolejny chochelkowy przepis na pizzę. Jest bardzo prosty: wszystkie składniki wrzuca się do malaksera i hakami wyrabia ciasto przez kilka minut. Przepis znany jest posiadaczom Thermomiksu, pochodzi z książki z podstawowymi przepisami, ale ciasto doskonale udaje się także w zwykłym malakserze. Podejrzewam, że zrobione ręcznie też by wyszło - dzięki precyzyjnie odmierzonym składnikom nie klei się, jest elastyczne, odpowiednio gęste, a po upieczeniu miękkie i puszyste, choć cienkie.

Bardzo lubię je robić, bo właściwie całą pracę wykonuje robot kuchenny. Mnie pozostaje pokroić i udusić pieczarki z cebulką, pokroić oliwki i zetrzeć ser.

Jeszcze się nie zdarzyło, żeby ktoś przy tej pizzy kaprysił.

Chuda



Składniki:
  • 350 g mąki
  • 180 g letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
Odważone składniki miksuję razem w malakserze (drożdzę wrzucam pokruszone), przez kilka minut wyrabiam ciasto hakami.

Blachę wykładam papierem do pieczenia, następnie rozwałkowuję ciasto (czy raczej: rozciągam, bo po ostatniej wizycie w pizzerii „Cyklop” staram się robić pizzę tak, jak kucharz tamże).

Cienki placek smaruję sosem pomidorowym, obkładam dowolnymi dodatkami. Piekę ok. 40 minut w temp. 175 stopni góra-dół.



3 komentarze:

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */