Bardzo lubię je robić, bo właściwie całą pracę wykonuje robot kuchenny. Mnie pozostaje pokroić i udusić pieczarki z cebulką, pokroić oliwki i zetrzeć ser.
Jeszcze się nie zdarzyło, żeby ktoś przy tej pizzy kaprysił.
Chuda
Składniki:
- 350 g mąki
- 180 g letniej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 25 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
Blachę wykładam papierem do pieczenia, następnie rozwałkowuję ciasto (czy raczej: rozciągam, bo po ostatniej wizycie w pizzerii „Cyklop” staram się robić pizzę tak, jak kucharz tamże).
Cienki placek smaruję sosem pomidorowym, obkładam dowolnymi dodatkami. Piekę ok. 40 minut w temp. 175 stopni góra-dół.
A ciasto nie musi wyrastac?
OdpowiedzUsuńNie musi.
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Ciasto ekstra!
OdpowiedzUsuńDla ułatwienia to są 2,5 szklanki mąki i 0,75 szklanki wody i łyzka oliwy :)