środa, 6 marca 2013

Ciasto marchewkowe z kremem



Do ciasta marchewkowego mam szczególną słabość. I chociaż na co dzień zdecydowanie wolę kruche wypieki i lekkie biszkopty, to ciasto mogłabym zawsze kupować do kawy. Gdyby tylko w cukierniach nie było tak przeraźliwie słodkie.

Poniższy przepis pochodzący z tej strony wydaje mi się jednym z lepszych, które wypróbowywałam. Tylko ilość cukru oczywiście ograniczyłam.

Jeśli chodzi o krem, to mi wystarczyło te 300 g serka (na szczęście, bo więcej nie miałam w lodówce), ale można zrobić więcej, jeśli ktoś bardzo lubi krem.

Anka

Składniki:
(tortownica o średnicy 22 cm)

ciasto
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 150 g drobnego cukru, zwykłego lub waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody
  • ½-¾ łyżeczki  cynamonu
  • ¼-½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼-½ łyżeczki ziela angielskiego
  • ¼-½ łyżeczki goździków
  • 2/3 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 2 szklanki startej marchewki
  • skórka otarta z pomarańczy
krem
  • 300 g kremowego serka
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (jeśli macie)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 

W jednej misce mieszam składniki sypkie: przesiewam mąkę, dodaję cukier, sól i zmielone przyprawy.

W drugiej misce ubijam olej z jajkami. Jeśli zamiast cukru waniliowego dodaję ekstrakt, to robię to teraz. Dorzucam jeszcze skórkę pomarańczową.

Ścieram marchewkę na średniej tarce.

Łączę suche i mokre składniki, mieszam łopatką. Dodaję marchewkę i wszystko dokładnie mieszam.

Wkładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut.

Wyjmuję, studzę na kratce.

Teraz krem. Ucieram w misce miękkie masło z cukrem. Dodaję serek, znowu wszystko ucieram. Jeśli mam, dodaję ekstrakt waniliowy.

Wystudzone ciasto przekrawam na pół, smaruję połową kremu. Składam i na górę nakładam resztę kremu.

4 komentarze:

  1. Prezentuje się świetnie, uwielbiam ciasta z marchewką... koniecznie muszę jakieś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite to ciacho. Marchewkowe są pyszne, to fakt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie używam serka ani żadnej polewy, bo nie każdy lubi jak mu ciasto namaka. ale uwielbiam swój własny kawałek zanurzyć w jogurcie - waniliowym, "zimowym", aloesowym - mało słodkim. palce lizać! i jakie zdrowe ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */