Do ciasta marchewkowego mam szczególną słabość. I chociaż na co dzień zdecydowanie wolę kruche wypieki i lekkie biszkopty, to ciasto mogłabym zawsze kupować do kawy. Gdyby tylko w cukierniach nie było tak przeraźliwie słodkie.
Poniższy przepis pochodzący z tej strony wydaje mi się
jednym z lepszych, które wypróbowywałam. Tylko ilość cukru oczywiście ograniczyłam.
Jeśli chodzi o krem, to mi wystarczyło te 300 g serka (na
szczęście, bo więcej nie miałam w lodówce), ale można zrobić więcej, jeśli ktoś
bardzo lubi krem.
Anka
Składniki:
(tortownica o średnicy 22 cm)
ciasto
- 1 ½ szklanki mąki
- 150 g drobnego cukru, zwykłego lub waniliowego
- szczypta soli
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki sody
- ½-¾ łyżeczki cynamonu
- ¼-½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼-½ łyżeczki ziela angielskiego
- ¼-½ łyżeczki goździków
- 2/3 szklanki oleju
- 3 jajka
- 2 szklanki startej marchewki
- skórka otarta z pomarańczy
- 300 g kremowego serka
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (jeśli macie)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
W jednej misce mieszam składniki sypkie: przesiewam mąkę,
dodaję cukier, sól i zmielone przyprawy.
W drugiej misce ubijam olej z jajkami. Jeśli zamiast cukru
waniliowego dodaję ekstrakt, to robię to teraz. Dorzucam jeszcze skórkę pomarańczową.
Ścieram marchewkę na średniej tarce.
Łączę suche i mokre składniki, mieszam łopatką. Dodaję
marchewkę i wszystko dokładnie mieszam.
Wkładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut.
Wyjmuję, studzę na kratce.
Teraz krem. Ucieram w misce miękkie masło z cukrem. Dodaję serek,
znowu wszystko ucieram. Jeśli mam, dodaję ekstrakt waniliowy.
Wystudzone ciasto przekrawam na pół, smaruję połową kremu.
Składam i na górę nakładam resztę kremu.
Prezentuje się świetnie, uwielbiam ciasta z marchewką... koniecznie muszę jakieś zrobić :)
OdpowiedzUsuńświetne na wielkanoc :)
OdpowiedzUsuńSmakowite to ciacho. Marchewkowe są pyszne, to fakt :)
OdpowiedzUsuńnie używam serka ani żadnej polewy, bo nie każdy lubi jak mu ciasto namaka. ale uwielbiam swój własny kawałek zanurzyć w jogurcie - waniliowym, "zimowym", aloesowym - mało słodkim. palce lizać! i jakie zdrowe ;)
OdpowiedzUsuń