Idealne danie dla osób, które wracają z pracy i chcą szybko
przygotować obiad. Mało składników, dostępne w każdym sklepie, a wykonanie zajmuje
około pół godziny.
Bardzo polecam, szczególnie ze względu na ten sok jabłkowy.
Chociaż dzisiaj należałoby raczej dolać piwa.
Anka
Składniki:
- pierś z kurczaka (lub wyluzowane udka)
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka soku jabłkowego
- sól, pieprz
- masło i oliwa (olej) do smażenia
- posiekana natka pietruszki
- ewentualnie: śmietanka, odrobina mąki do zagęszczenia, łyżka koncentratu
Sposób przygotowania:
Cebulę kroję w półtalarki, czosnek miażdżę płaską stroną
noża i drobno siekam. Pierś z kurczaka kroję w paski lub plastry.
Na patelni rozgrzewam masło z dodatkiem oliwy lub oleju.
Podsmażam cebulę aż się zeszkli, dodaję czosnek, smażę jeszcze 1-2 minuty. Często
pod koniec smażenia posypuję cebulę łyżką cukru i dolewam odrobinę o octu.
Na patelni ląduje teraz obsypane solą i pieprzem mięso,
smażę wszystko jeszcze kilka minut, zalewam sokiem jabłkowym i duszę około 20
minut (w zależności od rozmiarów kawałków mięsa na patelni).
Danie jest już w zasadzie gotowe, teraz można dodać
śmietankę, ewentualnie zagęścić mąką, a jeśli ktoś ma ochotę, to nie zaszkodzi
też łyżka koncentratu. U mnie wersja ze śmietanką (12%) i odrobiną mąki.
Podaję z ryżem lub ziemniakami i surówką, posypuję posiekaną
natką pietruszki.
Nie próbowałam z sokiem jabłkowym. Bardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuń