niedziela, 17 marca 2013

Kurczak z cebulą w soku jabłkowym



Idealne danie dla osób, które wracają z pracy i chcą szybko przygotować obiad. Mało składników, dostępne w każdym sklepie, a wykonanie zajmuje około pół godziny.

Bardzo polecam, szczególnie ze względu na ten sok jabłkowy. Chociaż dzisiaj należałoby raczej dolać piwa.

Anka

Składniki:
  • pierś z kurczaka (lub wyluzowane udka)
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • sól, pieprz
  • masło i oliwa (olej) do smażenia
  • posiekana natka pietruszki
  • ewentualnie: śmietanka, odrobina mąki do zagęszczenia, łyżka koncentratu
Sposób przygotowania:

Cebulę kroję w półtalarki, czosnek miażdżę płaską stroną noża i drobno siekam. Pierś z kurczaka kroję w paski lub plastry.

Na patelni rozgrzewam masło z dodatkiem oliwy lub oleju. Podsmażam cebulę aż się zeszkli, dodaję czosnek, smażę jeszcze 1-2 minuty. Często pod koniec smażenia posypuję cebulę łyżką cukru i dolewam odrobinę o octu.

Na patelni ląduje teraz obsypane solą i pieprzem mięso, smażę wszystko jeszcze kilka minut, zalewam sokiem jabłkowym i duszę około 20 minut (w zależności od rozmiarów kawałków mięsa na patelni).

Danie jest już w zasadzie gotowe, teraz można dodać śmietankę, ewentualnie zagęścić mąką, a jeśli ktoś ma ochotę, to nie zaszkodzi też łyżka koncentratu. U mnie wersja ze śmietanką (12%) i odrobiną mąki.

Podaję z ryżem lub ziemniakami i surówką, posypuję posiekaną natką pietruszki.

1 komentarz:

  1. Nie próbowałam z sokiem jabłkowym. Bardzo ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */