Na niebie słońce, w powietrzu czuć wiosnę, a w lodowce
całkowicie zimowy pieczony schab. Postanowiłam wrzucić go do sałatki. A że
na półmisku leżało okazyjnie kupione mango, to z pomysłem nie miałam żadnego
problemu. Słodko-ostry sos z limonkowym akcentem dopełnił dzieła.
Odnośnie składników: sałata o tej porze roku jaka jest każdy
widzi, więc wzięłam foliową torbę pełną mieszanych sałat. Jeśli chodzi o
orzechy, to planowałam piniowe, ale w warzywniaku były orzechy nerkowca. Sałatki zawsze tak robię: mieszam to, co akurat mi wpadnie w ręce.
Anka
Składniki:
- sałata (mieszanka sałat lub np. roszponka)
- 1 dojrzałe mango
- kilka plastrów pieczonego schabu
- 1 mały ogórek (lub połowa dużego)
- garść orzeszków pinii lub nerkowca
dressing:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z limonki (cytryny)
- musztarda
- miód
- sól i pieprz
- chili
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowuję sos. Do miseczki wlewam sok z limonki,
dodaję sól, pieprz, odrobinę chili, musztardę i miód, wszystko dokładnie
mieszam. Wlewam stopniowo oliwę i ubijam rózgą.
Na suchej patelni podprażam orzechy.
Na talerzu lub półmisku rozkładam sałatę. Ogórek i mango
obieram, kroję w kostkę. Plastry schabu kroję na spore paski. Wszystko wrzucam
na talerz. Polewam dressingiem i posypuję orzechami.
Sałatki sa bardzo pożywne i zdrowe zwłaszcza kiedy są takie kolorowe :)
OdpowiedzUsuńNo i super pomysł,bardzo lubimy sałatki/surówki,więc ten przepis z pewnością wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie sałatki! Sama świeżość :)
OdpowiedzUsuńLubię takie sałatki :)
OdpowiedzUsuń