niedziela, 21 kwietnia 2013

Sałatka z fetą i żurawiną



Sałatkę jadłam po raz pierwszy w zamierzchłych czasach, gdy, zamiast urządzać kinderbale, zdarzało mi się uczestniczyć w wieczorach panieńskich. Wymyśliła ją pewna dziewczyna, która niepodważalnie posiada talent kulinarny i mam tylko nadzieję, że po tylu latach nie zapomniałam o jakimś bardzo istotnym składniku. 

Po namyśle i inspekcji szuflady z chlebem, dodałam do sałatki trochę chrupiących grzanek, bo byłam jednak bardzo głodna.

Smacznego!

Anka

PS Wybaczcie ilości składników podawane „na oko”, ale niczego nie chciało i się ważyć, a poza tym jest wieczór i jestem pełna podziwu, że nadal siedzę przy komputerze, zamiast opierać się już wygodnie o poduszki z książką w ręku.

Składniki:

  • sałata (wzięłam mieszane)
  • 2 garści suszonej żurawiny
  • ok. 100 g sera feta pokrojonego w drobną kostkę
  • ok. 50 g orzechów włoskich

dressing:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • ewentualnie: musztarda, miód

Sposób przygotowania:

Najpierw sos: mieszam sok z cytryny (opcjonalnie: ocet) z solą i pieprzem. Powoli wlewam oliwę cały czas energicznie mieszając trzepaczką. Można oczywiście wrzucić wszystko do słoiczka, zakręcić i potrząsnąć.
Ostatnio mam ciągle ochotę na dressing miodowo-musztardowy, więc dodałam obydwa powyższe składniki.

Orzechy prażę na suchej patelni, aż zaczną ładnie pachnieć.
Sałatę wrzucam do miski. Dodaję żurawinę i fetę. Polewam sosem, delikatnie mieszam. Posypuję orzechami.

Jeśli kupicie pokrojoną fetę oraz umytą sałatę w paczce (nie wiem jak u Was, ale w pobliskich sklepach to zazwyczaj naprawdę jest najlepsza opcja), to jest to naprawdę błyskawiczna sałatka.

3 komentarze:

  1. sałatka z orzechami... ulubione ;) a może by dodać jeszcze np. cząstki mandarynki? ..zdecydowanie do zrobienia! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowite połączenie smaków! wszystko, co lubię w jednej sałatce :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */