Pyszne! I tylko tyle mam na ten temat do powiedzenia.
Przepis z majowego „ BBC GoodFood Magazine”.
Anka
Składniki:
(na tortownicę o średnicy ok. 22 cm)
- ok. 400 g rabarbaru
- 50 g brązowego cukru
- 225 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 3 jajka
- otarta skórka i sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- 225 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g mielonych migdałów
Sposób przygotowania:
Rabarbar kroję na kawałki, wrzucam do miski i zasypuję
cukrem (prawie zawsze obieram rabarbar ze skórki). Odstawiam na około pół
godziny.
Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję otartą
skórkę z pomarańczy i, cały czas ucierając, wbijam kolejno jajka. Potem powoli,
wlewam sok z pomarańczy. Tu uważam, żeby masa się nie zwarzyła, można już
dodawać po łyżce mąki.
Przesiewam mąkę, mieszam z proszkiem do pieczenia i
migdałami. Dodaję do ciasta i mieszam na najniższych obrotach miksera lub
łopatką. Na koniec wrzucam rabarbar razem z sokiem (chociaż nie wlałam
wszystkiego).
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, wylewam masę.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę (przepis
określał nawet górną granicę pieczenia na godzinę i 15 minut).
Po wyjęciu zostawiam ciasto na jakiś kwadrans w formie,
potem studzę na kratce. Posypuję cukrem pudrem dla lepszego wyglądu. W
oryginale przed pieczeniem ciasto posypano płatkami migdałów, ale akurat nie
miałam.
Mmm, uwielbiam połączenie pomarańczy z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńMniam, więcej słów nie potrzeba :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia