Chuda
Składniki:
- 6 plastrów karkówki
- 2-3 pory
- sól
- pieprz
- słoik majonezu Kieleckiego (500 ml)
Sposób przygotowania:
Wieczorem plastry karkówki lekko rozbijam, solę, pieprzę, układam warstwami w salaterce i zostawiam na noc w lodówce.
Następnego dnia na dnie naczynia żaroodpornego układam plastry mięsa, na to pokrojone w plasterki pory i całość zalewam majonezem – ma być gruba warstwa ok. 1 cm. Naczynia nie trzeba natłuszczać, bo i tak wszystko będzie pływać w oleju z majonezu.
Przykrywam naczynię pokrywką i piekę w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni ok. 75 min, aż mięso będzie miękkie, a wierzch apetycznie przyrumieniony.
wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie się prezentuje. Karkówkę lubimy. W majonezie nie robiłam.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
co i rusz wracam do tego przepisu i zastanawiam sie - wyprobowac czy nie :) przeraza mnie ten sloik majonezu. musi byc caly? (w sensie ze wiem ze moge dac tylko lyzke, jak mam taki kaprys, ale caly sloik? serio? :) nie wychodzi to za tluste?)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że jest tłuste jak diabli :-) ale jakie pyyyszne!
UsuńA jak smakuje pieczony majonez?
OdpowiedzUsuń