To były chyba moje najdłuższe wakacje od czasu uruchomienia Chochelek. W
dodatku wcale nie obiecuję poprawy.
Ale przecież wciąż coś tam pichcę. Na przykład poniższą sałatkę,
całkiem niezłą, by zabrać ją do pracy.
Wybaczcie mi, ale w żaden sposób nie jestem w stanie podać
dokładnej ilości składników. Papryki zawsze piekę od razu więcej, rukolę kupuję
przecież w sporym opakowaniu, a fety też wystarczy garść. Zwłaszcza,
jeśli przygotowuję jedną porcję, tylko dla siebie.
Anka
Składniki:
- makaron razowy, np. świderki
- rukola
- pieczona papryka
- czarne oliwki
- ser feta pokrojony w kostkę
dressing:
- miód
- musztarda
- 1 łyżka octu balsamicznego (lub innego)
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotowuję dressing: w niedużej miseczce mieszam dokładnie
miód, musztardę (mniej więcej po łyżeczce), sól, pieprz i ocet balsamiczny. Powoli
wlewam oliwę i jednocześnie ubijam trzepaczką aż powstanie emulsja.
Ze wszystkich składników, oprócz oczywiście makaronu,
wcześniejszej obróbki wymaga papryka. Warzywa myję, przekrawam na pół i wyjmuję
gniazda nasienne. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam
do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 20-30 minut, aż skórka zacznie
się robić czarna i będzie odchodzić. Gorącą paprykę wkładam do miski i
szczelnie przykrywam folią spożywczą. Gdy trochę przestygnie obieram paprykę ze
skórki i kroję w paski.
Piekę oczywiście kilka papryk na raz i resztę zużywam na
przykład do kanapek, do takiej sałatki albo zjadam od razu bez żadnych
dodatków.
Makaron, rukolę, pieczoną paprykę i oliwki wkładam do miski.
Polewam dressingiem i delikatnie mieszam. Wykładam na talerz/półmisek, dodaję kostki
fety i podaję.
No, wreszcie jakiś przepis!:)
OdpowiedzUsuńCzęsto z Waszych przepisów korzystam, ale jako klikająca-milcząca fanka.:)
Sałatka bardzo po mojemu, no i do tego pięknie się prezentuje! Super!:)
OdpowiedzUsuńNo nareszcie jesteście!:)
OdpowiedzUsuńCieszę sie bardzo, a sałatkę zjadam, bo takie lubię :)
Dlugo czekalam na cos nowego!!! Super :) salatek nigdy dosc!
OdpowiedzUsuń