niedziela, 6 października 2013

Bakłażan nadziewany fetą

Ostatnio serwuję Wam jakieś sałatki, koktajle i tym podobne rzeczy, a przecież jesień to tradycyjna pora na coś konkretniejszego. Tym razem wybrałam więc bardzo sycące, warzywno-serowe danie, które polecam z całego serca. Z nadziewanych warzyw na ciepło, oprócz oczywiście papryki, najbardziej cenię sobie bakłażany. Do środka wrzuciłam fetę, chociaż polecam Waszej uwadze także poprzedni przepis, w którym użyłam koziego sera. Nie wiem, który lepszy - nie każcie dokonywać wyboru bakłanożercy.

Przepis pochodzi z książki "Culina Mundi". Trochę zmodyfikowałam, więc nie trzymajcie się go niewolniczo.

Anka




Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 200 g fety
  • pęczek natki
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 2-3 spore ząbki czosnku
  • pieprz, ewentualnie sól
  • oliwa
Sposób przygotowania:

Bakłażany nakłuwam w kilku miejscach widelcem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na około pół godziny do 45 minut.

Przygotowuję nadzienie. Czosnek drobniutko siekam. W misce rozkruszam fetę i mieszam razem z posiekaną natką, czosnkiem, bułką i pieprzem. Sprawdzam, czy trzeba dosolić.

Przekrawam bakłażany na pół. Trochę wydrążam środek (miąższ, który zostanie można na przykład przesmażyć razem z cebulą, czosnkiem, pomidorami oraz czym tam w ręce wpadnie i powstanie pyszna przekąska, a nawet obiad). Lekko solę środek bakłażanów, skrapiam oliwą i nakładam nadzienie.

Ponownie wstawiam do piekarnika. Najpierw użyłam dolnej i górnej grzałki (200 stopni), ale po 10-15 minutach wstawiłam jeszcze na chwilę pod grill. Po wyjęciu skrapiam oliwą. W przepisie było jeszcze o occie balsamicznym, ale zapomniałam.

Przyznaję, że nie udało mi się uzyskać pięknie brązowej, przypieczonej góry bakłażanów, jak na zdjęciu w książce, ale na szczęście nie przeszkodziło mi to w zjedzeniu ze smakiem pysznego dania.

2 komentarze:

  1. Smakowicie wygląda. Wiesz,że jeszcze nie robiłam faszerowanego bakłażana?
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W gotowaniu to między innymi jest super, że zawsze znajdzie się coś nowego do spróbowania :) Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */