środa, 2 października 2013

Sałatka z melona i kiwi



Co powiecie na trochę kolorowych witamin na talerzu? Gdy na dworze zimno można gotować rozgrzewający rosołek lub dusić schab, ale nieźle sprawdza się też przywoływanie lata.

W ramach nasłoneczniania się w domu zrobiłam ostatnio prościutką i błyskawiczną sałatkę, wypatrzoną niegdyś w książce „Sałatki” wydawnictwa Parragon.

Bardzo polecam.
Anka

Składniki:

  • 1 nieduży melon (np. galia, kantalupa)
  • 3-4 kiwi
  • pół opakowania jogurtu naturalnego
  • miód
  • sok z połowy limonki

Sposób przygotowania:

Kiwi obieram, kroję na plasterki. Melon przekrawam na pół, wydrążam i wyrzucam pestki. Miąższ kroję w kostkę lub używam łyżeczki do melona.

Płynny miód mieszam z sokiem z limonki, dodaję jogurt i dokładnie mieszam. Oczywiście trzeba próbować, żeby dobrać ilość miodu. U mnie była bodajże jedna, ale za to porządna łyżka. A może dwie.

Łączę owoce w misce, polewam sosem.
Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */