Długi weekend już się kończy, więc przyda się przepis na
mało pracochłonne ciasto. W sam raz na jesień i zimę. Mięciutkie, pachnące, z
kawałkami orzechów i jabłek. Dodatek masy krówkowej to absolutnie genialny
pomysł!
Przepis pochodzi z kalendarza BBC GoodFood.
Bardzo polecam.
Anka
Składniki:
- 175 g miękkiego masła
- 50 g brązowego cukru
- 200 g masy krówkowej z puszki
- 3 jajka
- 175 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy
- 1 jabłko
- 50 orzechów włoskich lub pekanów
Sposób przygotowania:
Przygotowuję formę do pieczenia, u mnie w sam raz sprawdziła się wąska keksówka.
Wykładam papierem do pieczenia lub smaruję masłem i wysypuję tartą bułką. Włączam
piekarnik – 180 stopni, góra-dół.
Przesiewam mąkę, mieszam z proszkiem do pieczenia.
Połowę orzechów siekam dość drobno, połowę łamię na kawałki.
Masło ucieram z cukrem na gładką masę, dodaję masę krówkową
i cukier/ekstrakt waniliowy, ucieram. Cały czas miksując, dodaję kolejno jajka. Wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia,
dokładnie mieszam.
Jabłko obieram, połowę kroję w kostkę, połowę na
plasterki. Kostkę dodaję do masy razem z posiekanymi orzechami. Nakładam ciasto
do formy. Wtykam plastry jabłka i posypuję dużymi kawałkami orzechów.
Wstawiam do piekarnika na godzinę. Mniej więcej w połowie
pieczenia przykrywam od góry folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na
koniec sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Wyjmuję ciasto z piekarnika, po kilku minutach wyjmuję z
blachy i studzę na kratce. Przepis mówił coś o tym, by przekładać ciasto kremem
z serka, ale moim zdaniem to zupełnie zbędne. Jest przepyszne.
Chyba się skuszę na to ciasto<3
OdpowiedzUsuńA jajko kiedy się dodaje?
OdpowiedzUsuńDobre pytanie!
UsuńTak mi się właśnie wydawało, że o czymś musiałam zapomnieć :) Dzięki!
A to jest coś w sam raz dla mojego męża! Może mu niespodziankę zrobię :) Akurat puszka masy stoi na półce :):):)
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciasto , jest pyyyyszne :)) Dziękuję za świetne przepisy i inspiracje
OdpowiedzUsuńPozdrawiam