Chuda
Składniki:
- 0,5 kg wołowiny bez kości
- 3 czerwone papryki
- 0,5 kg pieczarek
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- mały seler
- 2 cebule
- koncentrat pomidorowy
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- majeranek
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso kroję w kostkę o boku około 1cm (Marysia pisze, że najlepiej kroi się lekko zamrożone mięso, więc przed krojeniem dobrze jest je włożyć do zamrażalnika na około 3 godziny).
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam mięso i smażę do zrumienienia, a następnie przekładam do dużego garnka. Na tej samej patelni podsmażam pokrojone w drobną kostkę cebule i duszę pokrojone na plasterki pieczarki.
Cebulę i pieczarki dodaję do garnka z mięsem, następnie dokładam doń obrane pietruszki, marchewki i selera (w całości), zalewam trzema litrami wody, doprawiam solą i pieprzę.
Gotuję do miękkości mięsa, nawet 2-3 godziny.
Kiedy zupa bulgocze w garnku, kroję w kostkę czerwoną paprykę i ziemniaki. Gdy mięso zmięknie, wyjmuję z zupy włoszczyznę, czekam, aż ostygnie i kroję w kostkę. Do garnka wkładam pokrojoną paprykę, dodaję mieloną paprykę słodką i ostrą, majeranek i gotuję około 15 minut.
W tym czasie w osobnym garnku gotuję w minimalnej ilości wody ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodaję do zupy włoszczyznę i ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały. Doprowadzam zupę do wrzenia i dodaję 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Smakowita zupka! Treściwa i o to chodzi.:)
OdpowiedzUsuńSpróbuję dzisiaj na obiad :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowo powstałego bloga!
http://fitnessie.blogspot.com/