Anka
Składniki:
- pieczywo na grzanki: np. bułka wrocławska
- 1 batat
- 1 owoc granatu
- serek śmietankowy (raczej z gatunku tych twarogowych)
- sól, pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania:
Batat obieram i kroję w kostkę. Rozkładam na blasze do pieczenia, skrapiam oliwą i lekko solę. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230-240 stopni na 15-20 minut (sprawdźcie widelcem, czy już jest ok nawet wcześniej niż po 15 minutach).
Bułkę kroję na kromki, lekko smaruję oliwą lub masłem, podpiekam pod grillem.
Przekrawam granat i wyjmuję pestki.
Opieczone pieczywo smaruję serkiem. Na to kładę kostki słodkiego ziemniaka, posypuję pestkami granatu, skrapiam oliwą i koniecznie dodaję świeżo starty czarny pieprz.
Smacznego!
(właściwie nie ma przeszkód, żeby batata zastąpić marchewką)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz