Chuda
Ciasto:
- 80 g masła
- 180 g mąki pszennej (lub pszennej zmieszanej z żytnią)
- szczypta cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
- pęczek świeżego szpinaku albo paczka (200 g) liści
- nieduża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany
- 100 g sera gorgonzola
- pieprz
Wkładam ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, przez 15 minut piekę z groszkiem, potem zdejmuję groszek razem z papierem i podpiekam jeszcze 5-10 minut, by się dobrze wypiekło i zarumieniło.
W tym czasie przyrządzam szpinak według najlepszego na świeci przepisu Ani, a ser kroję w kostkę. Śmietanę i jajka ubijam ze szczyptą pieprzu, nie solę, bo gorgonzola jest mocno słona. Gotowy szpinak wykładam na popieczone ciasto, zalewam mieszanką jajek ze śmietaną, na wierzchu rozkładam kostki sera. Piekę w temperaturze 200 stopni ok. 20 minut, aż ser się rozpuści, a śmietana z jajkami zetnie.
Przed podaniem tarta powinna chwilę odstać, jeśli podamy ją na gorąco, nadzienie rozpłynie się na talerzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz