Chuda
Składniki:
- 100 g mielonych migdałów
- 200 g mąki żytniej (może być razowa żytnia, ale wtedy będą miały ostrzejszy smak)
- 100 g miękkiego masła
- 100 g ksylitolu
- 1-2 małe jajka
Wszystkie składniki wrzucam do malaksera, który zagniata ciasto, a ja w tym czasie wykładam blachy papierem do pieczenia. Równie dobrze można wszystkie składniki posiekać plastikową łopatka w plastikowej misce, jak czyniłam to przez lata.
Kiedy ciasto jest już gładkie i jednorodne, to czas na robienie ciasteczek. Moje wyszło mało elastyczne, bardzo się kleiło, więc nie rozwałkowywałam go i nie wycinałam ciastek foremkami, a urywałam z niego kawałki wielkości orzecha laskowego, toczyłam kulki, rozpłaszczałam w dłoniach i układałam na blasze.
Piekę ok. 12 minut z termoobiegiem i dolną grzałką, w temperaturze 190 stopni. Mój piekarnik kiepsko dopieka od dołu, stąd dolna grzałka. Może u Was wystarczy sam termoobieg.
Kochaam! Na mące żytniej są super. :) Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńDzięki Julio, zajrzę na pewno :-)
Usuń