Chuda
Składniki:
- 250 g mąki żytniej (lub 200 g żytniej i 50 g gryczanej)
- 125 g miękkiego masła
- 100 g ksylitolu - warto zmielić na puder, wtedy ciastka będą gładziutkie
- 1 duże jajko
- 2-3 czubate łyżki przyprawy korzennej
- 1 łyżka imbiru
- 1 łyżka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- otarta skórka z cytryny
Można je przygotować ręcznie, jak w przepisie na korzenne klasyczne. Z wiekiem robię się jednak coraz bardziej wygodna, dlatego wszystkie składniki wrzucam do malaksera, który zagniata ciasto. Ma być twarde, ale sprężyste.
Rozwałkowuję jak najcieniej, żeby były chrupiące. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę ok. 12 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni.
Lubię smak wypieków na mące żytniej, ale jeśli nie podzielacie mojego entuzjazmu, to zapewniam, że smak przyprawy zagłusza smak mąki. A jeśli nie musicie unikać mąki pszennej, to po prostu upieczcie je na pszennej :-)
Lubię takie pikantne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić! Dzięki!
OdpowiedzUsuńWlaśnie upiekłam na samej mące żytniej. Extra przepis A jak pachną ��
OdpowiedzUsuń