Chuda
Składniki (dla dwóch osób)
- 2 filety z dorsza (ok. 400 g)
- 1 brokuł
- 1 cytryna
- 1 czerwona cebulka
- czosnek
- sól morska lub himalajska
- migdały w płatkach
- 10-12 pomidorków koktajlowych
- pół szklanki oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
- sól morska
- 1 pomidorek koktajlowy
Składniki na dressing miksuję, odstawiam. Upewnijcie się, że nie trafiła się Wam gorzka cytryna, bo gorycz zepsuje smak dania.
Cytrynę szoruję, sparzam wrzątkiem, kroję na plasterki.
Płatki migdałów prażę na suchej patelni.
Czosnek siekam drobno i rozgniatam nożem. Ile czosnku? Za pierwszym razem dałam całą główkę i w ogóle nie było go czuć. Za drugim razem trafił się tak ostry, że pięć ząbków zdominowało całą potrawę.
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
Rybę myję, osuszam ręcznikiem papierowym, układam w naczyniu do zapiekania, polewam połową dressingu (reszta zostaje do polania upieczonej rybki). Układam różyczki brokuła, nakłute wykałaczką pomidorki koktajlowe, cytrynę w plasterkach, cebulkę pokrojoną w piórka, rozgnieciony czosnek. Delikatnie solę.
Wstawiam do piekarnika i piekę co najmniej 25 minut – brokuły mają być al dente, a ryba soczysta.
Po upieczeniu posypuję danie prażonymi płatkami migdałów i podaję w naczyniu, w którym się piekło.
Wygląda pysznie i zdrowo, w najbliższym czasie do wykonania! Uściski
OdpowiedzUsuń