Chuda
Składniki:
- 150 g pestek słonecznika (łuskanych)
- 1 słoik suszonych pomidorów w oleju
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka ksylitolu lub cukru ciemnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
Pestki słonecznika dokładnie płuczę na sitku, opłukane przekładam do słoika, zalewam przegotowaną zimną wodą i odstawiam na 3 godziny, aby napęczniały. Czasem zostawiam je na noc, na pewno im nie zaszkodzi. Odcedzam na sitku.
Cebule obieram, kroję w kostkę i podsmażam na złoto na oliwie.
Do miksera wkładam suszone pomidory, usmażoną cebulę i wlewam połowę oleju ze słoika z pomidorami. Dodaję cukier i obrane ząbki czosnku. UWAGA! Ostrożnie z czosnkiem. Olga podaje w przepisie dwa ząbki, ale dla mnie to za dużo, bo wtedy czuć głównie czosnek. Miksuję na gładką i płynną masę.
Następnie dodaję pestki słonecznika. Miksuję wszystko razem do czasu, aż masa stanie się gładka. Na koniec próbuję i doprawiam, jeśli jest taka konieczność. Pastę można nieco rozcieńczyć wodą, jeśli Twoim zdaniem będzie zbyt gęsta, ale ostroznie, żeby nie spływała z kanapki.
Pastę można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku do dwóch tygodni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz