Chuda
Składniki na dwie porcje:
- 1/2 kalafiora
- 2 duże garście rukoli
- 10-15 migdałów
- owoc granatu
Marynata:
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- szczypta curry
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 mały ząbek czosnku
- sól do smaku
Dressing:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyzki wody mineralnej
- 2 cm utartego kłącza imbiru
- sok z 1/2 cytryny
- łyżeczka syropu klonowego lub daktylowego
- 1/2 ząbka czosnku
- sól do smaku
Kalafior dzielę na różyczki, płuczę na durszlaku, zostawiam do obeschnięcia z wody. Migdały zalewam wrzątkiem i po chwili obieram ze skórek, a obrane rozkładam na ręcnziku papierowym, żeby obeschły. Wyłuskuję pestki z granata.
Składniki marynaty miksuję w misce do uzyskania jednolitej konsystencji. Wkładam do niej różyczki kalafiora i dokładnie obtaczam w marynacie. Odstawiam na czas, kiedy grzeje się piekarnik.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Piekę kalafior na blasze wyłożonej papierem do pieczenia jakies 20 minut, do miękkości i lekkiego zarumienienia.
W tym samym czasie na drugiej blaszce w piekarniku prażę migdały. Można je uprażyć na patelni, ale wole te z piekarnika, prażą się równomiernie i smakują, moim zdaniem, lepiej.
Składniki dressingu miksuję.
Na talerzach rozkładam umytą i odwirowaną z wody rukolę, na niej kalafior, posypuje pestkami granatu i migdałami, polewam dressingiem. Zjadam z rozkoszą.
Brzmi rewelacyjnie, muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńI tak smakuje :-)
Usuńmmmm, mniam :) będę robić :)
OdpowiedzUsuń